Lezen namen 'Kamp Westerbork' 2015 afgesloten
00:00
00:00
Embed Code (recommended way)
Embed Code (Iframe alternative)
Please login or signup to use this feature.

Dinsdagmiddag 27 januari klonken op het terrein van het voormalig Kamp Westerbork de laatste namen van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen omkwamen.


In totaal zijn de namen van 102.000 slachtoffers voorgelezen. De laatste reeks namen werd uitgesproken door holocaust-overlevenden mevrouw Bloeme Evers-Emden en meneer Zoni Weisz.


700 lezers
Het gesproken monument 'De 102.000 Namen Lezen' begon donderdag 22 januari. Tot en met dinsdag werden non-stop de namen voorgelezen door in totaal bijna 700 mensen. Dit gebeurde onder meer door schoolkinderen, kamp-overlevenden, nabestaanden, politici en Koning Willem-Alexander.


Na het klinken van de laatste naam eindigde het project met muziek van een strijkorkest en pianist. Op dat moment begon de internationale Holocaust-herdenking in Auschwitz. Het was 27 januari zeventig jaar geleden dat het vernietigingskamp in Polen werd bevrijd.


Auschwitz-overlevende
Mevrouw Bloeme Evers-Emden las samen Zoni Weisz de laatste namen. Zelf overleefde ze Auschwitz. Ze is veertien jaar oud als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In mei 1943 duikt ze onder, maar uiteindelijk wordt zij gearresteerd en naar kamp Westerbork gestuurd. Ze moet op 3 september 1944 met de laatste trein naar Auschwitz. Bloeme Evers-Emden wist de barre omstandigheden te overleven tot 8 mei 1945; de dag waarop het vernietigingskamp door de Russen werd bevrijd.


Zoni Weisz
Lezer Zoni Weisz werd in 1937 geboren in een Nederlands Sintigezin. Hij overleefde de razzia van 16 mei 1944, toen zigeuners en woonwagenbewoners in Nederland werden opgepakt. Zoni Weisz verloor zijn hele familie; zijn moeder, twee zusjes en een broertje kwamen om in Auschwitz, zijn vader overleed in een ander Pools concentratiekamp als gevolg van dwangarbeid.

Menno Reemeijer maakte voor NPO radio 1 de bijgevoegde reportage.

Licence : All Rights Reserved


X